TAMER DÖVÜCÜ
Tamer Dövücü Manisa’nın Salihli ilçesinde ilkokul öğretmeni bir anne ve bankada çalışan bir babanın ü.üncü çocuğu olarak 1967 yılında dünyaya geldi. Çocukluğu Mersin’in Silifke ilçesinde geçti. İlkokul, ortaokul ve liseyi İzmir’de bitirdi. 1984’te girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler B.lümü aynı zamanda felsefe ve insanı anlama yolculuğunun da başladığı yerdir. Bu arayışlar onu Uzakdoğu felsefelerinden meditasyona, sibernetikten NLP’ye, tasavvuftan enerji çalışmalarına kadar pek çok alana taşıdı. Yüksek lisansını sosyoloji alanında yaptı.
Ekonomi alanındaki doktora çalışmasını ise İngiltere’de bulunduğu dönem nedeniyle tez aşamasında bıraktı. 1989-1996 yılları arasında bankacı olarak çalıştı. Genel müdürlükte krediler ve kurumsal pazarlama departmanları ile şubelerde çalıştı. Müdür olduğunda 25 yaşındaydı. 1996 yılında yönetici olarak gittiği Londra’da NLP ve Milton Erickson’un kitaplarıyla tanıştı. Bu arada eşi Tülin D.vücü’yle evlendi. 1998’de Türkiye’ye d.ndüğünde bu konularda çalışmayı tercih etti. Türkiye’deki ilk NLP Practitioner ve Master Practitioner eğitimlerini veren kişi oldu. 1999’da ilk kitabı olan Türkiye’den NLP ve Sibernetik Uygulamaları yayımlandı. Bu arada Beyaz yayınlarıyla birlikte Kişisel Gelişim ve Değişim Dergisi ve kişisel gelişimde klasik olmuş kitapların editörlüğünü üstlendi. 2004 yılı oldukça yoğundu. Yeditepe Üniversitesi’yle ortaklaşa kurduğu merkezde Davranış Bilimleri ve NLP ile ilgili araştırma ve uygulamalar yaptı, b.lümün yöneticiliğini 2008’e kadar sürdürdü.
Dünyadaki en büyük psikoterapi enstitülerinden biri olan Erickson Enstitüsü’nü Türkiye’de kurdu ve halen yöneticiliğini sürdürüyor. Enstitü başkanı Jeffrey Zeig’la birlikte 10 yıldır psikolog ve hekimlere bu konuda eğitimler veriyor. Yine Türklere 3,5 ayda İngilizce öğretebilen kendi geliştirdiği “Neuro-Linguistic English” adlı eğitimin uygulamalarına o yıl başladı ve halen devam ediyor. Bireysel uygulamalarıysa yine o tarihte bıraktı. ODM’nin temelleri de 2004’te atıldı. 2011’e gelindiğinde ODM’yi yeterince geliştirdiğine inanarak eğitimlerine başladı. İnsanların kendilerini ve hayatı anlamaları için onlara en temel bilgileri vermeyi hedefledi. Bugün bir Sivil Toplum Kuruluşu aşamasına ulaşan ODM’nin eğitimlerini yurtdışında da veriyor ve sağlıktan eğitime, aileden psikoterapiye, iş dünyasından gençliğin sorunlarına kadar çok geniş bir yelpazede çalışmalar yapıyor. Amacı kendisi gibi düşünen insanlarla birlikte tüm dünya insanlarına teorisi ve pratiğiyle evrensel bir yaşam modeli sunmak.