Ahmet Rasim özellikle deneme, sohbet, anı türü kitaplarındaki üslubuyla modern Türk edebiyatı dilinin oluşmasında öncü işlevi gören önemli yazarlarımızdan birisidir. Bu türdeki eserleri arasında en önemlisi olan Şehir Mektuplarındaki yazılarında Cumhuriyet'ten önceki İstanbul yaşayışı, insan ilişkileri, sık sık ironiye başvuran ve yaşama sevincini duyuran bir üslûpla anlatılır. Büyük bölümü 1897-1899 yılları arasında fıkra-sohbet-deneme karışımı bir tür olarak yazılmış olan bu mektuplar Ahmet Rasİm'e yazar kimliğini kazandıran yazılardır. Bu yazılarda, zaman zaman mizahî manzumeler, tiyatro dili, küçük espri ve fıkralar bir metin bütünlüğü oluşturmaksızın yerleştirilmiştir. Mektupların hemen tamamında bas kahraman rolünü istanbul şehri oynamaktadır. Bu yüzden Şehir Mektuplarının en önemli özelliğinin bir İstanbulluluk bilinci oluşturmaya çalışması olduğunu belirtmek gerekir.
AHMET RASİM
1865 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğrenimine Sofular’daki mahalle okulunda başladı. İlköğrenimi sırasında yazı ve Arapça dersleri aldı. 1876 yılında Darüşşafaka’da eğitime başladı. Bu yıllarda edebiyata ilgi duydu. Çeşitli yazar ve şairlerin eserlerini okudu. Aynı yıllarda Fransızca öğrendi. Darüşşafaka’yı bitirdikten sonra Posta ve Telgraf Bakanlığında kâtipliğe başladı. Ancak Ahmet Rasim yaşamını yazar olarak kazanmak istiyordu. İlk yazısı Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yayımlandı. Târik, Ceride-i Havadis gazetesiyle İmdatü’l- Midat, Musavver Malumat, Kitabe-i Gam, Servet-i Fünun dergilerinde de yazıları yayımlandı.
Öykü, roman, anı, fıkra, makale, söyleşi, gezi, monografi, tarih alanlarında eserler veren Ahmet Rasim’in bazı yapıtlarışunlardır: Şehir Mektupları, İlk Sevgi, Leyâl-i Istırap, Meşakk-ı Hayat, Afife, İki Günahsız Sevda, Gecelerim, Falaka, Tarih ve Muharrir.
Ahmet Rasim, 1932 yılında yaşamını yitirdi.
Bu kitaba yorum yapabilmek için lütfen giriş yapın.
Giriş Yap