Benim mutfağıma bahar enginarla gelir… Sessizce konuştuğum sebzelerin başındadır. Ayıklarken onunla sırlarımı paylaşırım, o da kulağıma binlerce yıllık yolculuğunu fısıldar. Zeus’un çok beğendiği ölümlü Cynara’yı, ölümsüz bir tanrıçaya dönüştürmesini anlatır mesela, ev hasreti çeken Cynara dünyaya geri dönünce çok öfkelenen Zeus onu bu kez de bir enginara çevirir. Sonra yağmur sularını yavaş yavaş emerek nasıl büyüdüğünü de anlatır, topraktan yükselmek için ilkbaharı beklediğini de… Enginar her zaman soframın baş tacı olmuştur. Bu yüzden Roma’ya gittiğimde ilk işim, iki bin yıllık bir Yahudi tarifinin, nefis enginar kızartmasının peşine düşmek olur. Çünkü enginar ilk kez Roma İmparatorluğu döneminde, bu topraklarda evcilleştirilip sofralara konuk olmuştur. Onun izini sürmeye devam ettiğimde Akdeniz’in farklı bölgelerine yayıldığını görürüm. Fransa, İspanya, Yunan Adaları, İzmir… Benim enginar aşkım da İzmirli bir çocuk olarak başladı. Çocukken göz hizama denk gelen pazar tezgâhlarındaki enginarları ve kokularını şu an bile aynı canlılıkla hatırlıyorum. O günlerde enginarla kurduğum bağ da enginarı her gördüğümde farklı bir tarif yapma tutkum da değişmedi. Size bir sır vereyim mi? Enginar yolculuğum bu kitapla bitmedi, bitmeyecek.
İzmir doğumlu Aydan Üstkanat, sanatın pek çok dalında eğitim aldı. Resim ve müzik çalışmaları da yapan yazar, Girit kökenli ailesinden öğrendiği yemek kültürünü sanatçı, araştırmacı ve yaratıcı kimliğiyle geliştirdi. Şef, yemek yazarı, stilisti ve fotoğrafçısı da olan Üstkanat, 18 yıldır dergilerle başlayan basın hayatı, ulusal bir gazetede gastronomi yazılarıyla sürdü. Şu anda Lezzet dergisinin başyazarı. Bu güne kadar basılmış sekiz yemek kitabı bulunuyor.
Yazarın aldığı ödüller:
Gourmand Awards 2013 Şekersiz kitabı “En İyi Tasarım” Gourmand Best of The World ödülü
Gourmand Awards 2013 Şekersiz kitabı “En İyi Şef Yazar” Gourmand Best of The World ödülü
Gourmand Awards 2017 UN kitabı “En İyi Fotoğrafçı” Gourmand Best of The World ödülü
Türkiye Lezzet Ödülleri 2017 “En İyi Yemek Yazarı” ödülü
Ateşbaz-ı Veli Ödülleri 2017 UN kitabı “Yılın En İyi Yemek Kitabı” ödülü
2 |
3 |
6 |
9 |
2 x 239,46 TL478,93 TL |
3 x 160,43 TL481,29 TL |
6 x 82,36 TL494,14 TL |
9 x 57,58 TL518,19 TL |
2 x 239,46 TL478,93 TL |
3 x 161,63 TL484,88 TL |
6 x 82,83 TL496,98 TL |
9 x 56,04 TL504,39 TL |
2 x 239,16 TL478,31 TL |
3 x 161,12 TL483,37 TL |
6 x 83,14 TL498,87 TL |
9 x 56,19 TL505,72 TL |
2 x 238,57 TL477,13 TL |
3 x 160,43 TL481,29 TL |
6 x 81,78 TL490,69 TL |
9 x 55,40 TL498,58 TL |
2 x 241,38 TL482,75 TL |
3 x 162,84 TL488,52 TL |
6 x 84,18 TL505,06 TL |
9 x 58,23 TL524,10 TL |
2 x 236,82 TL473,63 TL |
3 x 158,85 TL476,56 TL |
6 x 80,71 TL484,27 TL |
9 x 55,18 TL496,64 TL |
Bu kitaba yorum yapabilmek için lütfen giriş yapın.
Giriş Yap